Wat zijn de voordelen Aerial Therapy?

…In het stappenplan komt o.a. het stresslevel en de hartcoherentie aan bod. 

  • Ondersteuning van het doek bij alle houdingen.
  • Het doek is onze partner dus je kunt alles met het doek delen en ook gevoelens eraan geven en achter laten.
  • Het doek masseert je, Thaise massage,  het doek masseert het neuro lymfatisch stelsel. Neuro lymfatische punten zijn zachte punten waar vaak blokkades zitten. Daarnaast masseert het doek de trigger points (knopen in de spieren die door opgebouwde spanning zijn ontstaan). 
  • Kalmerende werking op het centrale zenuwstelsel en het limbische systeem (verantwoordelijk voor de stressreactie) door middel van vibraties in het hele lichaam. 
  • Hersentraining en neuroplasticiteit wordt gestimuleerd.
  • Het lichaam wordt flexibeler en krachtiger bij een lage belasting op de gewrichten.
  • Het lichaam wordt krachtiger.
  • Het bevordert het zelfvertrouwen. 
  • Bevrijding van angst of verdriet en vergroten van gevoelens van blijdschap, verwondering, moed, liefde en voldoening.

Hartcoherentie

Hartcoherentie is een korte benaming voor een coherent hartritme patroon. ‘Coherent’ betekent ‘samenhangend’. Er is sprake van een hoge hartcoherentie als jouw hartritme mooi in balans is met jouw ademhaling en een lage hartcoherentie wanneer er een disbalans is. 

Bij hartcoherentie gaat het om de samenhang tussen jouw hartslag en andere ritmen in jouw lichaam, zoals de ademhaling. Jouw hartcoherentie heeft invloed op hoe jij functioneert op emotioneel en cognitief gebied. Psychische klachten, zoals stress, kunnen invloed hebben op de hartcoherentie. 

In het geval van stress, is er sprake van een lage hartcoherentie. Kortdurende stress is gezond, dit geeft geen problemen. Dit heeft er mee te maken dat tijdens ontspanning de hartcoherentie weer herstelt naar het oorspronkelijke niveau. Het is anders wanneer de hartcoherentie laag blijft tijdens ontspanning. Wanneer dit langdurig is, ontstaat er chronische stress of spanning (de ongezonde variant van stress) en kun je last krijgen van lichamelijke klachten. (zie tabblad wat is stress)

Wat is Neuroplasticiteit?

Onze hersenen zijn plastisch en dus beïnvloedbaar. De hersenen hebben het vermogen om nieuwe verbindingen te maken tussen de hersencellen. Iedere dag sterven er miljoenen af daarom moeten de hersenen steeds vernieuwen met nieuwe cellen. Neurplasticiteit is een continue proces in het leven. Alles wat je beleeft en leert in je leven, hebben daar invloed op. Een voorbeeld hiervan is wanneer we bepaalde angsten hebben toegelaten in ons hoofd en we de ANGST geworden zijn, we reageren op bepaalde prikkels en ons limbisch systeem interpreteert dat als ‘Gevaar’. We hebben onszelf in het verleden hiermee geprogrammeerd en die programma’s zijn er dan ook in de toekomst. Je bent dan bijvoorbaat al angstig. Onze overtuigingen, gedachten, handelingen en gedrag is dan gebaseerd op deze angst of de intentie is bij de angst en dan gaan we vast zitten. Onze spieren gaan zich aanspannen in situaties die gebasseert zijn op aangeleerde angst en niet omdat we daadwerkelijk in een angstige situatie zitten. Ons systeem heeft zichzelf aangeleerd om waakzaam en alert te zijn en te blijven handelen t.a.v. de triggers van angst. Dit zijn de overtuigingen en programma’s die je wilt veranderen.

Doordat onze hersencellen steeds vernieuwen kun je nieuwe verbindingen maken, een soort van resetten, maar dat kost tijd en inspanning. Daardoor zijn we geneigd om de oude verbindingen te blijven maken.

Wat is het effect van stress

Wanneer het lichaam reageert op een stressrespons,  worden stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt. Dit resulteert in een ‘ vecht, vlucht of bevries’ reactie. Bewust of onbewust beïnvloedt dit continu ons dagelijks leven. In een gezonde situatie herstelt het lichaam na de stresssituatie (met endorfine) tot het oorspronkelijke niveau van rust. Bij langdurige stress kan het lichaam niet meer tot ontspanning komen en dit wordt dan ‘chronische stress’ genoemd. 

Chronische stress verstoord de hormoonbalans en dit leidt tot een continue verhoogde spanning in de spieren en bindweefsels en vervolgens tot lichamelijke klachten. Ook kan het leiden tot problemen met het gewicht, de slaap, de ademhaling, de hartslag, een verminderde weerstand, verlies van overzicht, een slechte concentratie enzovoorts……..

^